dimarts, 10 de juliol del 2012

La Renda Mínima d'Inserció: Un dret de la ciutadania


El passat 18 de juny, un centenar de persones es reunien al Parlament de Catalunya amb la voluntat de participar en les jornades RMI: Un dret de ciutadania de responsabilitat pública, organitzades pel Grup Parlamentari Socialista, amb l’objectiu de debatre la Proposició deLlei sobre la RMI, presentada el 24 d’abril de 2012 pel PSC.

L’èxit de la convocatòria, i el fet que moltes persones no es poguessin inscriure per sobrepassar la capacitat d’aforament, mostrava que, malgrat els esforços del Govern de la Generalitat per obviar l’evidència, la reforma de la RMI, liderada per CiU amb el suport del PP, continua, un any després, al centre de les agendes polítiques i socials. 

Presentació de la Jornada de la RMI al Parlament

De fet, molts i moltes de les professionals que varen participar, mostraven la seva preocupació per la manca de transparència amb la que el Govern fa front a les dades. Mentre que tercer sector i administracions locals afirmen que el Govern autonòmic està trigant una mitjana de 10 mesos per donar resposta a les sol·licituds de RMI; el Conseller Cleries afirmava a l’entrevista que li van realitzar el passat 28 de maig a Els Matins de TV3, que el temps màxim d’espera era de 2 mesos. Aquesta realitat paral·lela que el Govern de CiU s’empenya en construir no és innocent. El seu aliat és el temps. Només amb ell podrà justificar la reducció de la dotació pressupostària assignada a la RMI, la qual ha passat de 170.468.717 € al 2011 a 100.000 € l’any 2012.

En aquest context, i sota el marc lògic i legal de l’article 24.3 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, el qual afirma que les persones o les famílies que es troben en situación de pobresa tenen dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida digna, d’acord amb les condicions que legalment s’estableixen, els i les participants es van organitzar en diferents grups de treball per analitzar amb profunditat i rigor professional els aspectes més rellevants tant de la reforma de CiU, com de la proposta de llei socialista.

Posteriorment, al plenari, va quedar palès que el conjunt d’agents participants a les jornades estan d’acord amb el posicionament del PSC respecte a la necessitat de reformar la RMI.[1] Una reforma que ha de tenir en compte les noves necessitats i realitats socials esdevingudes arrel de la crisi econòmica i financera, que ha impactat al nostre país i al món. Per aconseguir-ho, s’ha de situar en el centre del debat el concepte d’inclusió activa, i s’ha de reconèixer el coneixement i l’experiència dels i les professionals que integren el Sistema Català de Serveis Socials, tant els que treballen a les administracions públiques com els que ho fan al Tercer Sector; uns i altres són conscients de la importància que té l’acompanyament vital, la generació de vincles i la creació de xarxes de suport per la ciutadania en general, i per les persones que estan en perill d’exclusió social en particular. Malauradament, quan CiU, amb el suport del PP, va realitzar la reforma de l’1 d’agost de 2011, no va tenir en compte ni el canvi d’època que estem vivint, ni les noves necessitats ciutadanes, ni l’expertise professional. Segurament, a la seva realitat paral·lela, es deuen tractar de petits detalls sense importància, com el fet de què un ciutadà o ciudadana hagi d’esperar 10 mesos per saber si tindrà accés a un dret, reconegut per l’Estatut de Catalunya, que li permeti viure dignament.

Sònia Guerra López 

[1] Com també han fet públic tant laTaula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya com l’ECAS.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada